We krijgen nog wel eens de vraag wat Omega 3 is. Het is te verkrijgen in alle apotheken en het word vaak als ondersteunende stof aangegeven in voeding. Het antwoord is dat het een essentieel, onverzadigd vetzuur is. Het beschermt je lichaam tegen hart- en vaatziekten. Daarnaast is het ondersteunend voor de ontwikkeling van de hersens, je mentale evenwicht en het immuunsysteem. Omega 3 kan wel eens de oplossing zijn als je je niet helemaal fit voelt of je zit niet zo lekker in je vel. Ongeveer 60% van de mensen zou een tekort aan omega-3-vetzuren hebben. Dat is jammer, want dit zijn de vetten die een goede hersenfunctie ondersteunen. Omdat ook andere organen Omega 3 vetzuren nodig hebben, kun je tekorten herkennen aan huidproblemen: eczeem, droge huid, rood, slechte wondgenezing en ook aan steeds terugkomende ontstekingen.
Hoe krijg je Omega 3 binnen
Je lichaam maakt het zelf niet aan. Je krijgt dit dus binnen via voeding. Omega 3 zit in verschillende voeding zoals zaden, zonnebloemolie, lijnzaadolie, walnoten, sesamolie, avocado en vette vis (zalm, tonijn en makreel). Bij LR is Omega 3 ook in pilvorm te krijgen als je niet zo’n visliefhebber bent. De in Super Omega-3 activ hoogwaardige vetzuren EPA en DHA leveren een waardevolle bijdrage aan het behoud van een gezond hart- en bloedcirculatiesysteem. Omega 3 is vooral terug te vinden in vette vis zoals zalm, tonijn en makreel. Hierdoor is het voor vegetariërs lastiger om het binnen te krijgen als ze liever geen supplementen slikken. Gelukkig is dit essentiële vetzuur ook terug te vinden in plantaardige bronnen. Denk aan eerdergenoemde oliën, zaden en de geliefde avocado.
Omega 3 boost met Makreel en avocado
Als je minimaal een keer per week vette vis eet, krijg je in principe genoeg Omega 3 binnen. Met een broodje makreel met avocado als lunch, krijg je een flinke bom Omega 3 binnen. Benodigdheden: 1 gestoomde makreel van ca. 300 gram, 1 avocado, 2 eetlepels yofresh, 2 eetlepels Griekse yoghurt, 1 eetlepel grove mosterd, 4 volkoren broodjes, een handje rucola, zout en peper. De bereidingswijze van deze lunch. Verdeel de makreel in grove stukken en halveer de avocado. Doe voor de dressing de yofresh, yoghurt en mosterd in een kom en voeg wat peper en zout naar smaak toe. Smeer de broden in met de dressing, leg de rucola bovenop en sluit af met een stuk avocado en makreel. Als je de ingrediënten samen met wat extra groenten en noten mengt door couscous, maak je een gezonde avondmaaltijd.