Een goede massage is niet alleen ontspannend maar verhoogt ook de immuniteit. We horen vaak om ons heen dat iedereen het druk heeft met werk en vrije tijd. Geen ruimt om even rust te nemen en op adem komen maar alleen maar doorgaan. Dat terwijl we beseffen dat we het allemaal hard nodig hebben om soms even tot rust te komen. Het gevaar van een Burn-out ligt op de loer als we ons zelf helemaal uitputten. In de drukke tijd dat veel ons vergt voelen we altijd wel ergens een pijntje van de onderrug tot onze nek. Het is tijd voor een ontspannende massage, noem het massagetherapie.
Massagetherapie
Massagetherapie is een mooie en fijne manier om die ontspannen gemoedstoestand te bereiken en op een vredige manier tot rust te komen. Maak het je weekenddoel om je terug te trekken in rondjes van plezier en de vruchten te plukken van een zalig goede en stevige massage. Het is niet alleen rustgevend maar kent veel meer voordelen.
Wat zijn dus de voordelen van een massage?
Als je vaker een massage geeft wordt je getraind om het lichaam te observeren en kun je massagetechnieken gebruiken die bij het lichaam passen. Door te praten over de massages kun je leren om alles in je voordeel te gebruiken. Wat zijn pijnlijke plekken en waar zitten de spanningen in de spieren en pijnlijke knopen. Als je die masseert helpt dit bij het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van pijn.
Stressreductie
De vereiste en het belang van welzijn en een gelukkige staat kunnen niet worden onderschat. Een goede behandeling helpt emotionele en fysieke stress te verminderen. De rust en het gemak van een massage helpen om die verlichting te bereiken. De chemicaliën en hormonen die het in het lichaam aanmaakt, helpen de feelgood-factor.
Verhoogt de immuniteit
Bij massage neemt de stress in het lichaam af en dit leidt ertoe dat het immuunsysteem efficiënter werkt zonder enige beperking. Daarnaast verbetert het de bloedsomloop en dit geeft een boost aan het immuunsysteem van het menselijk lichaam.
Een goede massage, hoe doe je dat?
Vaak willen we gewoon dat iemand de knoop in onze rug of onze nek masseert, iets waar je partner van tijd tot tijd om kan vragen. De waarheid is dat je thuis een therapeutische massage kunt aanbieden die enkele van de betere gezondheidsvoordelen van massagetherapie biedt. Het is het verlichten van pijn en het verminderen van stress, terwijl je ook een intiem moment creëert tussen jou en je partner. Door samen van deze oefening te genieten, kunt je verbinding maken via de kracht van aanraking in een privé, rustgevende omgeving.
Een goede voorbereiding
Het begint bij een rustige sfeer. Het is belangrijk om een omgeving te creëren die bevorderlijk is voor diepe ontspanning. Schakel felle lichten uit, sluit de jaloezieën en steek kaarsen aan om de sfeer te verhogen. Misschien wil je ook wat wierook branden of zachte muziek spelen. Zowel jij als de persoon die je masseert, moeten je mobiele telefoons en andere afleidende apparaten uitschakelen.
Gebruik olie of crème
Met massageolie of een goede crème verbeter je de aanraking. Hoewel het misschien onnodig lijkt, vermindert het gebruik van een massageolie de wrijving, zodat de handen gemakkelijk over de huid kunnen glijden en een soepeler, aangenamer gevoel geven. Oliën zoals amandel, druivenpit of zonnebloem verspreiden zich allemaal gemakkelijk en hydrateren, net als de crème ook de huid zonder deze vettig te. Zorg ervoor dat je de olie tussen je handen wrijft om het op te warmen voordat je het op de huid van de ander legt.
Beginnen met de massage
De persoon die gemasseerd gaat worden moet op een ondersteunend oppervlak liggen, met de armen langs het lichaam en draai het hoofd opzij. Het plaatsen van een kussen of een kleine opgerolde handdoek onder de schouder kan de nekspanning helpen te verminderen. Sta of kniel boven de andere persoon zodat u uw lichaamsgewicht kunt gebruiken om druk uit te oefenen. Begin met een druppel massageolie van een halve centimeter in de palm van uw hand en verwarm deze door uw handen tegen elkaar te wrijven. Masseer vervolgens de rug met lange, vloeiende bewegingen. Deze techniek noemen we effleurage en dit zal de olie verspreiden en de spieren opwarmen.
Het kneden van de spieren
Een andere techniek is de petrissage waarbij je door het kneden van de spieren. Bij het ‘knijpen’ gebruik je alleen duimen en vingertoppen op slanke of platte spieren. Bij het ‘kneden’ wordt de hele hand gebruikt, waarbij de vingers aaneengesloten zijn en de duimen gestrekt. Besteed ongeveer een halve minuut aan elk deel van de spieren en dan van de basis van de rug tot de schouders. Om de onderrug te masseren, rol je je knokkels op en neer aan weerszijden van de wervelkolom met je hand in een losse vuist. Pas op dat u niet over de rug zelf wrijft.
Hoofd, hals en schouders
De persoon die je masseert, kan ondersteboven liggen of rechtop in een stoel zitten. Begin door een hand langs de nek te bewegen, terwijl u knijpt en loslaat. Beweeg vervolgens met beide handen je vingers in cirkelvormige bewegingen, van de basis van de schedel naar beneden, langs de nek en naar buiten langs de bovenkant van de schouders. Plaats vervolgens je handen op het hoofd en gebruik uw duimen om langs de onderkant van de schedel te masseren, waarbij er extra aandacht wordt besteed aan het punt waar het hoofd de nek raakt. Masseer vervolgens met de vingertoppen langzaam het hele hoofd in kleine cirkels. Voor een extra traktatie wrijf je met je duim en wijsvinger langs de buitenranden van de oren, en trek je de oren heel voorzichtig weg van de hoofdhuid.
Armen, benen, handen en voeten
Als je alleen deze massage uitvoert kan de persoon die je masseert, rechtop in een stoel zitten. De spieren van de armen en benen kunnen met dezelfde technieken worden bewerkt als de rug: effleurage en petrissage. Net zoals je de wervelkolom hebt vermeden, blijf uit de buurt van botten en gewrichten, inclusief ellebogen en knieën. Begin bij het masseren van de handen met het wrijven van de vingers, beweeg van de basis van de vinger naar de punt en trek vervolgens elke vinger voorzichtig weg van de hand, net als bij de oren.
Alles met handen en voeten
Masseer vervolgens de hele hand. Druk met uw duimen op de handpalm en vingers op de rug van de hand en beweeg uw duimen in een cirkelvormige beweging. Je vingers bewegen van nature langs de bovenkant van de hand terwijl je je duimen beweegt. Bedek de hele hand, wrijf naar boven over elke vinger en besteed speciale aandacht aan de pads en het vlezige deel tussen duim en pols. U kunt hetzelfde doen met de voeten, te beginnen door voorzichtig aan de tenen te trekken. Plaats vervolgens uw duimen op de voetzool en uw vingers op de bovenkant en oefen druk uit terwijl u uw duimen langs de bal beweegt, terwijl u zich een weg naar de hiel baant. Je vingers bewegen van nature langs de bovenkant van de voet terwijl je je duimen beweegt. Gebruik vervolgens je handen in losse vuisten en gebruik je knokkels om de voetboog te masseren, net zoals je deed op de onderrug.
Klaar met masseren
Beëindig de massage met enkele van dezelfde lange, lichte bewegingen waarmee u bent begonnen. Als je klaar bent, bied je de persoon een glas water aan om te hydrateren. Dit is belangrijk om na een massage eventuele onzuiverheden die in het lichaam vrijkomen weg te spoelen. Zorg ook voor rust en moedig hem of haar aan om een paar minuten uit te rusten.