Het eerste wat er bij mensen op komt als je over bloemen praat is dat ze mooi zijn en lekker ruiken. Maar wist je dat veel bloemen ook gebruikt worden vanwege de genezende werking en dat het dus eigenlijk genezende bloemen zijn? In thee zitten bijvoorbeeld vaak genezende bloemen waardoor we praten over gezondheidsthee. Al eerder schreven we op deze website een blog over Cistus. Van deze plant kennen we de werking en bestaat er Cistus Incanus Thee.
Bachbloesem van bloemen
Volgens de filosofie van Dr. Bach, is er een verband met de emoties die je ervaart als je afwijkt van je zielsbestemming. Als men zich in de emotie dan niet goed voelt kan dat uiteindelijk resulteren in een ziekte. Vandaar dat Dr. Bach zich niet concentreerde op de symptoom bestrijding, maar op de diepere oorzaak van de ziekte omdat de aanpak hiervan een aanpak is voor langdurige periode. Bloesem remedies brengen je geestelijk onevenwicht terug. Dr. Edward Bach ontwikkelde 38 harmoniserende bloesem remedies die we kennen als Bach bloesem, elk aangewezen bij een welbepaald geestelijk onevenwicht.
Passiebloem
Van gedroogde passiebloem kan thee worden gezet. Het werkt vooral rustgevend, handig als je gestrest bent. Verder kan het helpen bij hartkloppingen, stress en helpt het zelfs tegen ontwenningsverschijnselen tijdens het afkicken van een verslaving.
Oost-Indische kers
Deze bloem kan helpen tegen griep, hoest en verkoudheid. Het werkt als een slijmoplossend middel. Infecties aan de blaas en geslachtsdelen kun je ook verhelpen door de Oost-Indische kers te eten. De bloem is ook nog eens hartstikke lekker door de salade!
Saffraan bloem
Saffraan helpt om je beter te concentreren. Ook kunnen staar, maagpijn en galstenen door saffraan voorkomen worden. Saffraan kalmeert de baarmoeder en kan dus helpen bij menstruatieproblemen. Ook tegen astma, aderverkalking en kriebelhoest kan het helpen. Kortom: waar is deze bloem niet goed voor?
Slaapmutsje
De bladeren van deze bloem kun je mengen door een salade of smoothie. Ook zouden ze kunnen helpen bij drukke tijden, zoals stresssituaties, slapeloosheid, angsten en nachtmerries. De naam doet al vermoeden dat deze bloem erg rustgevend is.
Kaasjeskruid
Kaasjeskruid is goed voor de luchtwegen. Het wordt voorgeschreven bij verschillende soorten hoest, bronchitis, verkoudheid en keelpijn. Ook is het goed tegen ziekten die te maken hebben met de spijsvertering. Doordat er veel slijmstoffen inzitten gaat het constipatie tegen en werkt het tegen darmvliesontsteking, maagwandontsteking en slijmvliesirritatie. Je kunt de bloemen door een smoothie of salade doen. Ook kun je er thee van zetten of sap van persen. Het sap van de bloemen kan over eczeem en insectenbeten gesmeerd worden voor een kalmerend effect.
Goudmelisse
Goudmelisse wordt ook wel de bergamotplant genoemd. De bloem werkt koortsverlagend, slijmoplossend en desinfecterend. Daarnaast is het een natuurlijk middel tegen depressies en gaat het spierkrampen en krampen van het zenuwstelsel tegen. Goudmelisse verbetert ook de bloedsomloop. Van de bloemen en bladeren kun je thee zetten. Vind je de smaak niet lekker? Meng het dan met zwarte thee. Ook kan je de bloem verwerken door een fruitsalade of dessert.
Genezende bloemen, planten en kruiden
Al sinds mensenheugenis is het bekend dat er planten, bloemen en kruiden zijn die in meer of mindere mate een geneeskrachtige werking hebben. In het meest ideale geval zal het écht medicinale werkingen hebben. In het slechtste scenario zal het gewoon goed zijn voor je lichaam en eventueel preventief werken.